Siirry pääsisältöön

Koira sängyssä.. hyvä vai huono?

Ensimmäisessä tekstissäni kirjoitin, että olisi järkevää pohtia koiran rajat kotona uusiksi jo ennen vauvan tuloa, etteivät kaikki hämmentävät asiat tulisi yhdellä kertaa. Nyt aion paneutua tähän kohtaan siis tarkemmin. Kannattaa pohtia haluatko eläinten esimerkiksi käyskentelevän keittiössä ruoka-aikaan ja kerjäävän, ehkä jopa varastelevan vauvalta? Haluatko että makuuhuone on eläinvapaata aluetta, jotta vauva saisi nukkua ja olla rauhassa? Onko muita alueita, joita haluaisit eristää eläimiltä?
Meillä koirat ja kissat nukkuivat ennen meidän sängyssämme, mutta päätin muutama vuosi sitten riistää koirilta tämän oikeuden. Osittain Salvadoren päähän pinttyneen sänkyaddiktion vuoksi, sekä osittain pönkittääkseni omaa johtajuuttani koirien silmissä. Onhan se myös paljon hygieenisempääkin, eikä lakanoitakaan tarvitse vaihtaa kerran viikossa karvahaittojen vuoksi.

Homma oli kuitenkin silloin helpommin sanottu, kuin tehty ja tiedän, että monilla on sama ongelma riesanaan. Haluan siis tarjota muutamia vinkkejä avuksi, mikäli koet, että sänky olisi mukava saada koiravapaaksi vauvaa ajatellen. Itse ainakin koen mukavemmaksi saada laittaa vauva puhtaaseen sänkyyn lötköttämään kanssani, kuin karva/likapeitteiseen sänkyyn. Eikä tarvitse miettiä kokeeko koira vauvan uhkana "sängyssään".
Paras tapa on hankkia koiralle oma pehmeä ja tilava peti ja sijoittaa se aluksi sängyn viereen. Voit myös korottaa pedin ylemmäs, jotta koira on lähempänä sinua ja myös sinä sitä. Itselleni ainakin koiran heivaaminen sängystä oli aluksi henkisesti erittäin raskasta, kun olin tottunut sen läsnäoloon ja tunsin olevani jotenkin paha sitä kohtaan. Jollei koira suorastaan ihastu uuteen järjestelyyn, voit auttaa sitä yhdistämällä uuden pedin positiivisiin asioihin. Syötä sille herkkuja uuden pedin päältä ja kehu ja ylistä, kun koira lähenee uutta petiään tai kipuaa sen päälle. Ole kuitenkin rauhallinen, jotta mielentila on sama kuin nukkumaan menessä, eikä kuin lenkille lähdössä. Helli koiraa ollessasi itse omassa sängyssäsi ja sen maatessa pedissään vieressäsi. Näin yhdistät pedin rauhoittumisen ja hyvän oloon. Koira oppii, että olet laumaeläimen tarpeiden mukaisesti lähellä, vaikka ei pääsekään sänkyyn.

Salvadorelle minun sänky oli kuitenkin aina se paras paikka, johon se oli erittäin vahvasti addiktoitunut johtuen myös eroahdistuksesta. Salvadorea jouduttiin satoja kertoa kieltämään menemästä sänkyyn ja ohjattiin omaan petiin, mutta aina se kuitenkin hiippaili sänkyyn öisin tai minun olessa poissa kotoa. Ratkaisuja minulla näin vaikeaan tapaukseen löytyy kolme kappaletta. Helpoin tapa on siirtää koiran omaa petiä pikku hiljaa ajan kanssa kauemmas sängystä, jolloin se tottuu rauhassa nukkumaan kauempana sinusta ja sängystäsi. Lopulta sen peti on toisessa huoneessa, jonka jälkeen pääsy makuuhuoneeseen estetään kokonaan, joko vain pitämällä ovea kiinni tai hommaamalla oven suulle lapsiportti. Toinen vaihtoehto, mikäli et halua estää koiran pääsyä kokonaan makuuhuoneeseen, on hommata sänkyyn väli-aikaisesti laidat, joiden yli koira ei pääse hyppäämään. Ongelman ja  koiran addiktion pitäisi haihtua ajan kanssa, kun se ei enää yksinkertaisesti saa mahdollisuutta päästä sänkyyn ja se ottaa oman petinsä omakseen. Kolmas ja radikaalein vaihtoehto, jota käytin Salvadoreen, mutta en suosittele erityisen pehmeille tai säikyille koirille traumojen välttämiseksi, on peläyttäminen. Teimme ystäväni kanssa niin, että menimme takapihalle, jonka ikkunasta näki sänkyyni. Odotimme että Salvador hiippailee tapansa mukaan sängylle, jolloin ryntäsimme hirveällä vauhdilla takapihan ovesta makuuhuoneeseen heitellen kolisevia esineitä ympäriinsä, huutaen, tömistellen ja heilutellen käsiä. Emme tietenkään tehneet Salvadorelle mitään pahaa fyysisesti, säikäytimme sen vain pahan päiväisesti. Pidin vielä jonkun aikaa varmuuden vuoksi kolisevaa esinettä käden ulottuvilla, mutta jota kuinkin tämän jälkeen sänky oli lopullisesti koiravapaa!

Erilaiset rajat, joita koirallesi luot, auttavat myös koiraa näkemään sinut lauman johtajana. Johtajuus mielletään usein koiran kannalta negatiivisena asiana, mutta itse asiassa näin ei ole. Koira on laumaeläin, joka nauttii asemastaan alistuvana yksilönä laumassa. Kun koira tietää paikkansa laumassa seuraajana, ei johtajana, on se onnellinen ja tasapainoinen, kun sen ei tarvitse tehdä päätöksiä tai taistella asemastaan. Johtajuus olisikin myös hyvä olla kunnossa ennen  vauvan tuloa, koska koiran on pidettävä vauvaakin ylempänä arvoasteikolla itseensä nähden. Henkilökohtaisesti en ainakaan nauti sellaisista "hauskoista" kotivideoista, joissa koira laahaa vauvaa hampaillaan pitkin lattiaa.
Tee siis rajat selväksi sängyssä, keittiössä ja missä tahansa. Paras mahdollinen tulos vauvan kannalta on, kun nämä kaikki on opittuna jo valmiiksi. Äläkä epäröi kysyä minulta lisää tai ottaa yhteyttä johonkin ammattiauttajaan. Omilla teoillasi voit luoda suuren eron ja  tasapainoisen kodin. Eläimen hylkääminen ei ole ensisijainen, eikä etenkään välttämätön ratkaisu!
Lisää vinkkejä ja johtajuusharjoituksia tulossa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Johtajuusharjoituksia

Upeita tuloksia saatu Herra Pitkäkuonon kanssa erilaisten johtajuusharjoituksien avulla viime aikoina, joista pakko nyt vähäsen kertoa. Ehkä tästä tarttuu teille lukijoille taas muutama vinkki korvan taakse. Olen aina pitänyt huolta siitä, että koirat tietävät minun olevan johtaja erilaisilla arkipäiväisillä asioilla. Tällaisia ovat esimerkiksi ovesta menotilanteet, joissa on siis tärkeää mennä aina itse ennen koiraa. Olipa kyseessä mikä ovi tai portti tahansa. Tämä on mielestäni hyvä olla myös hallinnassa vauvan tuloa varten tai lapsiperheissä, jottei koira ryntäile paikasta toiseen miten sattuu ja esimerkiksi törmää lapseen, hänen ollessaan oven suulla. Meillä koirat istuvat aina ovella siihen asti, että saavat luvan tulla minun perässä. Tätä varten on hyvä opettaa koiralle "odota" käsky, joka vaatii hieman kärsivällisyyttä itseltä, mutta ei loppujen lopuksi ole kuitenkaan kovinkaan hankalaa. Pyydä koira istumaan, tässä tilanteessa yleensä palkkaan koiran heti jo pelkäs

Rauha maassa.

Tänään kirjoittelen eräänlaisesta harjoituksesta, jota olen koirieni kanssa tehnyt jo jokusen viikon lähes päivittäin. Ehkäpä tästä on hyötyä myös muille odottajille tai jo lapsen saaneille. Itse päätin aloittaa kaikenlaiset harjoitukset hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää, jotta kaikki olisi koirille selkeämpää jo etukäteen. Aikaakaan tuskin on yhtä paljon käytettävissä tällaiseen pikkuisen nyytin saapumisen jälkeen. Toinen koirani Salvador, josta olenkin jo paljon kirjoitellut, on erittäin reaktiivinen koira, joka reagoi siis hyvin helposti ja melko äkkipikaisesti liikkeeseen, ääniin ja ylipäätänsä kaikkeen yllättävään. Tällaisen koiran kanssa oma rauhallinen käytös ja kehonkieli on valttia. En siis koskaan koe tarpeelliseksi elehtiä voimakkaasti ja hihkua motivoidakseni koiraani, joka taas toimii paremmin rauhallisemman ja hitaamman, tai sellaisen koiran kanssa, joka ei ole kovin kiinnostunut tulevasta tehtävästä. Harjoituksella pyrin siis välttämään koiran äkkipikaisia liikkei

Onnellisesti kotona!

Tervehdys taas kaikille lukijoilleni ja pahoitteluni, kun viime kerrasta on vähän kulunut aikaa! Ymmärrätte varmaan, että arki on viime aikoina ollut hieman erilaista ja olen etsinyt aikaa kirjoittelulle jo jonkin aikaa. :) Pienokaisemme syntyi vihdoin kaksi viikkoa ja kaksi päivää yli lasketun ajan. Haluan jakaa tämän elämäni taianomaisimman ja upeimman suoritukseni teidän kaikkien kanssa. Synnytys jouduttiin käynnistämään, eikä kokemus todella ollut helpoimmasta päästä. Menimme sovitusti aamulla sairaalaan ja aloin saada neljän tunnin välein lääkkeitä, eräänlaisia hormooneja, jotta synnytys alkaisi käynnistymään. Ensimmäiset lääkkeillä aikaan saadut supistukset alkoivat puoli kolmelta yöllä 25 tuntia ennen, kuin vauva oli sylissä. Vietin suurimman osan ajasta kävelemällä ympäri sairaalan käytäviä, kiikkustuolissa kuuman kaurapussin kanssa tai suihkussa, mikä vain antoi edes hetkellisesti paremmat oltavat. Uni jäi siis kaiken lisäksi erittäin vähälle. Onneksi sain kuitenkin tuntien