Siirry pääsisältöön

Vauvaperheen arkea ja ulkoilun haasteita. Vinkkejä vinkuvan koiran korjaamiseen.


Tässä vihdoin kuvaa meidän pikkuisesta prinsessastamme! Ikää hänelle on nyt karttunut huimat 10 viikkoa ja nimensäkin hän sai viikko sitten! Pieni nappisilmämme kasvaa hirmuista vauhtia, niin ettei itsekään meinaa pysyä menossa mukana. Eilen oltiin synnyttämässä, huomenna varmaan jo viemme pientämme kouluun! :D Onneksi ei sentään ihan vielä, mutta kehitys on silti huimaa. Hän on kova hymyilemään meille tämän tästä ja jokellellutkin on jo jonkin aikaa! Jännityksellä odotan hänen liikkeelle lähtöään, joka tuo taas uusia haasteita ja vaiheita koirienkin kanssa. Mutta luojan kiitos, siihenkin on vielä reilusti aikaa!

Arkemme rullailee erinomaisesti päivä päivältä eteen päin. Ongelmat vauvan ja eläinten yhteiselossa ovat edelleen jääneet hyvin vähäisiksi. Vaikeinta on oikeastaan ollut sovittaa  lenkitysaikoja ja vauvan hoitoa yhteen. Tämä on varmasti hyvin tavanomainen ongelma kaikissa perheissä, joissa on uusi vauva ja koira. Etenkin nyt kunnon pakkasten saapuessa, emme pääse vaunujen kanssa liikkeelle, kun vauvojen pakkasraja -10 on kolissut rikki melkeinpä jokaisena päivänä. Minun on siis päästettävä koirat pihalle asioilleen useimmin kuin normaalisti tai tehtävä lyhyempiä lenkkejä. Myös sen vuoksi että Salvadoren tassut ovat kovilla pakkasilla koetuksella, jolloin en raaski sitä raahata perässämme sen klenkatessa jokaista jalkaa vuorollaan. Mieheni ollessa töissä meidän on siis oltava vain aloillamme kotosalla. Onneksi kevät on jo aika lähellä. :)

Kannattaa kuitenkin tällaisia ongelmia kohdatessa muistaa, että turhautuessaan kotona köllöttelyyn ongelmat koirien kanssa saattavat kärjistyä entisestään ja koiralta on tällöin turha vaatia kunnollista itsehillintää ja koiran käyttäytyminen vauvankin kanssa saattaa olla liian riehakasta. Energiat olisi syytä purkaa tietyin väliajoin. Koiria voi aktivoida muillakin tavoin, kuten tekstissäni "Vaivaan kuin vaivaan" olen käynyt läpi aktivoinnin tärkeyttä ja vaihtoehtoja jokaiselle päivälle. Ymmärrän kyllä, että aikaa koirille voi olla vaikeampaa löytää vauvan hoidon keskellä, kun kotia ja itseäänkin olisi välillä mukava hoitaa. Itse olen ratkaissut ongelmaa myös ottamalla koirat mukaan kyläilemään vanhempieni luokse. Heillä on juoksumatto, jossa koirat saavat kyläillessämme purkaa energioitaan.

Meillä välillä hermoja raastaa Salvadoren vinkuminen erilaisissa tilanteissa. Yritämme aina ignoroida ei-toivotun ääntelyn ja ohjata koiran tekemään jotain muuta. Mutta päivinä joina tekeminen on ollut vähäisempää, koirat ovat myös paljon innokkaampia lähtemään ulos, jolloin vinkumista ilmenee kun alan pukeutua ja koirat huomaavat merkkejä lenkkiajankohdan lähenemisestä. Vinkumiseen tai muuhun ääntelyyn on vaikea puuttua komentamalla, joten suosittelen aina ensisijaisesti ignorointia. Usein koirat lopulta lopettavat, kun huomaavat ettei käytös tuo haluttua tulosta. Sama pätee muuhunkin ei-toivottuun käytökseen, jolla koira yrittää saada jotain ihmiseltä. Oli se sitten huomiota, ruokaa tai lenkille lähtöä. Koiran käytös saattaa käydä raskaaksi itselle etenkin tässä tilanteessa sille osapuolelle, joka on kotona vauvan ja koirien kanssa suurimman osan ajastaan. Tämäkin voi siis olla hyvä työstämisen paikka jo ennen kuin vauva on tulossa perheeseen.
Salvador taas hankalana tapauksena on osoittanut, ettei ignorointikaan aina jokaisen koiran kohdalla toimi, sillä en ole koskaan sen ollessa minulla palkinnut tai huomioinut vinkumista millään tavalla. Sen tapauksessa parhaiten on toiminut rutiinien rikkominen. Eli pyrin lähtemään eriaikoihin joka päivä lenkille ja niin ettei sitä edeltäisi aina jokin sama tapahtuma, kuten oma ruokailumme tai voin vaihtaa lenkkivaatteet päälle jo reilusti aikaisemmin. Koetan myös tehdä välillä lenkkiä edeltäviä toimintoja ihan muuten vain, jotta koirat huomaisivat, etteivät ne aina tarkoitakaan lenkkiä. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että monille koirille sopivat tietyt rytmit ja rutiinit, mutta joskus niistäkin saattaa kehittyä ei-toivottua käytöstä, kuten meillä, tällöin asiaan kannattaa pureutua. Ei ole koirankaan näkökulmasta mukaavaa käydä ylikierroksilla aina, kun jokin merkki näyttää ulos lähemiseltä. Lenkitkin sujuvat taatusti paremmin, kun koira on jo ennen lähtöä rauhallinen eikä sekaisin innosta. Tätä mielentilaa kannattaa siis kärsivällisesti odottaa, eikä ainakaan innostaa koiraa riehakointiin. Kuinka tuskaisaa onkaan samanaikaisesti pukea kuumia talvivaatteita itselle ja vauvalle, kun jaloissa pyörii ja vinkuu hyperaktiivinen karvakasa häntä piiskaten jokaisen läsnäolijan naamaa?

Nimim.
Kevättä odotellessa :)

Kommentit

Tanja sanoi…
Mielenkiintoista luettavaa! Meillä "vauvat" ovat vähän isompia, nuorempi tulee olemaan 1,5-vuotias kun saamme ensimmäisen pentumme. Kovasti näitä pennun kasvatukseen liittyviä asioita olen yrittänyt pähkäillä näin etukäteen, mutta luulen että "totuus" paljastuu vasta sitten kun pentu asuu meillä :-)
annica sanoi…
Meilä ihan samanlaista elämää tuohon aikaan, halu ulos kova, mutta ulkona pakkasta ja vaikea liikkua vaunujen kanssa sohjossa yms.. Odotan että tulee kevät ja kesä, jolloin vauvaa voi kantaa kantorepussa, jolloin kahden koiran kanssa lenkkeily helpottuu.
Saida sanoi…
Hei! Mielenkiintoinen ja hyödyllinen blogi, varsinkin näin kahden koiran ja yhden vauvan kaitsijana. Laitoin blogissani tunnustuksen blogiisi :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Johtajuusharjoituksia

Upeita tuloksia saatu Herra Pitkäkuonon kanssa erilaisten johtajuusharjoituksien avulla viime aikoina, joista pakko nyt vähäsen kertoa. Ehkä tästä tarttuu teille lukijoille taas muutama vinkki korvan taakse. Olen aina pitänyt huolta siitä, että koirat tietävät minun olevan johtaja erilaisilla arkipäiväisillä asioilla. Tällaisia ovat esimerkiksi ovesta menotilanteet, joissa on siis tärkeää mennä aina itse ennen koiraa. Olipa kyseessä mikä ovi tai portti tahansa. Tämä on mielestäni hyvä olla myös hallinnassa vauvan tuloa varten tai lapsiperheissä, jottei koira ryntäile paikasta toiseen miten sattuu ja esimerkiksi törmää lapseen, hänen ollessaan oven suulla. Meillä koirat istuvat aina ovella siihen asti, että saavat luvan tulla minun perässä. Tätä varten on hyvä opettaa koiralle "odota" käsky, joka vaatii hieman kärsivällisyyttä itseltä, mutta ei loppujen lopuksi ole kuitenkaan kovinkaan hankalaa. Pyydä koira istumaan, tässä tilanteessa yleensä palkkaan koiran heti jo pelkäs

Rauha maassa.

Tänään kirjoittelen eräänlaisesta harjoituksesta, jota olen koirieni kanssa tehnyt jo jokusen viikon lähes päivittäin. Ehkäpä tästä on hyötyä myös muille odottajille tai jo lapsen saaneille. Itse päätin aloittaa kaikenlaiset harjoitukset hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää, jotta kaikki olisi koirille selkeämpää jo etukäteen. Aikaakaan tuskin on yhtä paljon käytettävissä tällaiseen pikkuisen nyytin saapumisen jälkeen. Toinen koirani Salvador, josta olenkin jo paljon kirjoitellut, on erittäin reaktiivinen koira, joka reagoi siis hyvin helposti ja melko äkkipikaisesti liikkeeseen, ääniin ja ylipäätänsä kaikkeen yllättävään. Tällaisen koiran kanssa oma rauhallinen käytös ja kehonkieli on valttia. En siis koskaan koe tarpeelliseksi elehtiä voimakkaasti ja hihkua motivoidakseni koiraani, joka taas toimii paremmin rauhallisemman ja hitaamman, tai sellaisen koiran kanssa, joka ei ole kovin kiinnostunut tulevasta tehtävästä. Harjoituksella pyrin siis välttämään koiran äkkipikaisia liikkei

Onnellisesti kotona!

Tervehdys taas kaikille lukijoilleni ja pahoitteluni, kun viime kerrasta on vähän kulunut aikaa! Ymmärrätte varmaan, että arki on viime aikoina ollut hieman erilaista ja olen etsinyt aikaa kirjoittelulle jo jonkin aikaa. :) Pienokaisemme syntyi vihdoin kaksi viikkoa ja kaksi päivää yli lasketun ajan. Haluan jakaa tämän elämäni taianomaisimman ja upeimman suoritukseni teidän kaikkien kanssa. Synnytys jouduttiin käynnistämään, eikä kokemus todella ollut helpoimmasta päästä. Menimme sovitusti aamulla sairaalaan ja aloin saada neljän tunnin välein lääkkeitä, eräänlaisia hormooneja, jotta synnytys alkaisi käynnistymään. Ensimmäiset lääkkeillä aikaan saadut supistukset alkoivat puoli kolmelta yöllä 25 tuntia ennen, kuin vauva oli sylissä. Vietin suurimman osan ajasta kävelemällä ympäri sairaalan käytäviä, kiikkustuolissa kuuman kaurapussin kanssa tai suihkussa, mikä vain antoi edes hetkellisesti paremmat oltavat. Uni jäi siis kaiken lisäksi erittäin vähälle. Onneksi sain kuitenkin tuntien